Scootmobielen met verschillende soorten accu’s, welke kies je?

Bij het kiezen van een scootmobiel is één van de belangrijkste factoren de accu. Er zijn verschillende soorten accu’s beschikbaar, zoals lood-, gel- en lithium-accu’s. In dit artikel bespreken we de verschillen tussen deze accutypen, de voor- en nadelen van elk type, en geven we advies over welke accu het beste bij uw behoeften past.

Verschillen tussen lood, gel, agm en lithium accu’s

 1. Loodaccu’s: Loodaccu’s zijn de meest voorkomende en goedkoopste optie. Ze bestaan uit loodplaten en een elektrolyt, meestal verdund zwavelzuur. Loodaccu’s zijn zwaarder dan andere accutypen en hebben een lagere energiedichtheid.
 2. Gel-accu’s: Gel-accu’s zijn vergelijkbaar met loodaccu’s, maar in plaats van vloeibaar elektrolyt, gebruiken ze een gel-achtige substantie. Dit maakt ze lekvrij en onderhoudsvrij. Gel-accu’s zijn duurder dan loodaccu’s, maar hebben een langere levensduur.
 3. Lithium-accu’s: Lithium-accu’s zijn lichter en hebben een hogere energiedichtheid dan lood- en gel-accu’s. Ze zijn ook duurder, maar bieden betere prestaties en een langere levensduur.
 4. AGM accu’s: AGM accu’s (Absorbed Glass Mat) zijn onderhoudsvrij en hebben een lage zelfontlading. Het elektrolyt wordt opgenomen in een glasvezelmat, waardoor de accu lekvrij en veilig in gebruik is. AGM accu’s hebben een hoge energiedichtheid en zijn daardoor geschikt voor gebruik in elektrische voertuigen, waaronder scootmobielen. Hoewel AGM accu’s duurder zijn dan loodaccu’s, zijn ze wel een betrouwbare en duurzame optie voor scootmobielen en andere elektrische voertuigen.

Opladen en ontladen van de accu’s

Elk type accu heeft zijn eigen oplaad- en ontlaadprocedure:

 1. Loodaccu’s: Loodaccu’s moeten regelmatig worden opgeladen om hun levensduur te verlengen. Ze moeten echter niet volledig worden ontladen, omdat dit de accu kan beschadigen.
 2. Gel-accu’s: Gel-accu’s moeten langzamer worden opgeladen dan loodaccu’s om oververhitting te voorkomen. Ze kunnen dieper worden ontladen dan loodaccu’s zonder schade op te lopen.
 3. AGM accu’s: AGM accu’s kunnen snel worden opgeladen en hebben geen last van het “geheugeneffect” dat lood- en gel-accu’s kunnen hebben. Ze kunnen dieper worden ontladen dan loodaccu’s zonder schade op te lopen en hebben een langere levensduur dan loodaccu’s. AGM accu’s zijn onderhoudsvrij en hebben geen bijvulling van elektrolyt nodig. Het is belangrijk om een geschikte oplader te gebruiken voor AGM accu’s, om de levensduur van de accu te verlengen.
 4. Lithium-accu’s: Lithium-accu’s kunnen snel worden opgeladen en hebben geen last van het “geheugeneffect” dat lood- en gel-accu’s kunnen hebben. Ze kunnen tot bij na 90% ontlading worden gebruikt zonder nadelige gevolgen voor de levensduur.

Levensduur en prestatievermindering van accu’s

De levensduur van een accu hangt af van het type en het gebruik:

 1. Loodaccu’s: Loodaccu’s hebben doorgaans een kortere levensduur dan gel- en lithium-accu’s. Ze kunnen na ongeveer 200 tot 300 oplaadcycli prestatievermindering vertonen.
 2. Gel-accu’s: Gel-accu’s hebben een langere levensduur dan loodaccu’s, met gemiddeld 500 tot 800 oplaadcycli voordat de prestaties verminderen.
 3. AGM accu’s: AGM accu’s hebben een langere levensduur dan loodaccu’s, met gemiddeld 400 tot 500 oplaadcycli voordat de prestaties verminderen. Het diep ontladen van een AGM accu kan de levensduur van de accu verminderen. AGM accu’s zijn echter minder gevoelig voor sulfatering en zelfontlading dan loodaccu’s, waardoor ze langer meegaan.
 4. Lithium-accu’s: Lithium-accu’s hebben de langste levensduur, met tot wel 2000 oplaadcycli voordat er merkbare prestatievermindering optreedt.

Wanneer kies je voor lood, gel, agm of lithium?

De keuze tussen lood-, gel- of lithium-accu’s hangt af van uw persoonlijke behoeften en budget:

 • Loodaccu’s: Kies voor loodaccu’s als u op zoek bent naar een goedkopere optie en minder intensief gebruik van uw scootmobiel verwacht.
 • Gel-accu’s: Kies voor gel-accu’s als u bereid bent om iets meer te betalen voor een betrouwbaardere en onderhoudsvrije accu met een langere levensduur.
 • AGM accu’s: Kies voor AGM accu’s als u op zoek bent naar een betrouwbare en onderhoudsvrije accu met een langere levensduur dan loodaccu’s. AGM accu’s zijn minder gevoelig voor sulfatering en zelfontlading dan loodaccu’s, waardoor ze langer meegaan. Ze zijn echter wel duurder dan loodaccu’s, maar bieden betere prestaties en een langere levensduur.
 • Lithium-accu’s: Kies voor lithium-accu’s als u bereid bent om te investeren in de beste prestaties en levensduur, en als gewicht en oplaadsnelheid belangrijk voor u zijn.

Voordelen van de verschillende accutypen

 • Loodaccu’s: Goedkoop, eenvoudig te onderhouden, geschikt voor minder intensief gebruik.
 • Gel-accu’s: Onderhoudsvrij, lekvrij, langere levensduur, betere diepe ontlading.
 • AGM accu’s: Betrouwbaar en onderhoudsvrij, met een langere levensduur dan loodaccu’s. AGM accu’s zijn minder gevoelig voor sulfatering en zelfontlading dan loodaccu’s, waardoor ze langer meegaan.
 • Lithium-accu’s: Lichtgewicht, hoge energiedichtheid, lange levensduur, snelle oplaadtijd, geen geheugeneffect.
Accutype Levensduur Oplaadsnelheid Onderhoud Kosten
Lood Korter Gemiddeld Regelmatig Goedkoop
Gel Langer Langzamer Onderhoudsvrij Duurder
AGM Langer Gemiddeld Onderhoudsvrij Iets duurder
Lithium Langst Snel Onderhoudsvrij Duurst

Door de verschillen tussen lood-, gel- en lithium-accu’s te begrijpen, kunt u een weloverwogen beslissing nemen over welke accu het beste bij uw behoeften past. Houd rekening met uw budget, de verwachte intensiteit van het gebruik van uw scootmobiel en uw voorkeur voor gewicht en oplaadsnelheid bij het kiezen van de juiste accu.

Hoeveel is de gemiddelde levensduur per accutype?

De gemiddelde levensduur van de verschillende accutypen voor scootmobielen varieert, afhankelijk van het gebruik en onderhoud. Hier zijn enkele gemiddelde levensduurwaarden voor elk type:

 1. Loodaccu’s: De gemiddelde levensduur van loodaccu’s ligt tussen de 2 en 3 jaar, afhankelijk van het gebruik en onderhoud.
 2. Gel-accu’s: Gel-accu’s hebben over het algemeen een langere levensduur dan loodaccu’s, en gaan gemiddeld 3 tot 5 jaar mee.
 3. AGM-accu’s: AGM-accu’s hebben gemiddeld een levensduur van 3 tot 5 jaar, en zijn onderhoudsvrij en lekvrij. Ze zijn daardoor een betrouwbare keuze voor scootmobielgebruikers die op zoek zijn naar een krachtige accu met een goede levensduur.
 4. Lithium-accu’s: Lithium-accu’s bieden de langste levensduur van de drie accutypen en kunnen gemiddeld 5 tot 8 jaar meegaan, afhankelijk van het gebruik en onderhoud.

Let op dat deze waarden slechts schattingen zijn en dat de werkelijke levensduur van een accu kan variëren, afhankelijk van factoren zoals de kwaliteit van de accu, de intensiteit van het gebruik, het opladen en de omgevingscondities.

Wat kost een nieuwe accu voor een scootmobiel?

 • Loodaccu’s: De vervangingskosten van loodaccu’s liggen gemiddeld tussen de €100 en €200 per accu, afhankelijk van het merk en de capaciteit van de accu.
 • Gel-accu’s: De vervangingskosten van gel-accu’s zijn over het algemeen iets hoger dan die van loodaccu’s, en liggen gemiddeld tussen de €150 en €250 per accu.
 • AGM-accu’s: AGM-accu’s zijn duurder dan loodaccu’s, maar goedkoper dan lithium-accu’s. De vervangingskosten van een AGM-accu variëren afhankelijk van het merk en de capaciteit van de accu, maar liggen gemiddeld tussen de €200 en €400 per accu. AGM-accu’s hebben een langere levensduur dan loodaccu’s en zijn onderhoudsvrij, waardoor ze op de lange termijn een betere investering kunnen zijn.
 • Lithium-accu’s: Lithium-accu’s zijn het duurst om te vervangen, maar bieden wel de langste levensduur. De vervangingskosten van lithium-accu’s liggen gemiddeld tussen de €500 en €1000, afhankelijk van het merk en de capaciteit van de accu.

Kun je achteraf je scootmobiel laten ombouwen van een lood of gel accu naar lithium?

Ja, je kunt achteraf je scootmobiel laten ombouwen en je lood of gel accu’s laten vervangen door een Lithium accu. Echter krijg je wel met aanzienlijke kosten te maken. Je betaalt niet alleen voor alleen een nieuwe accu, want ook de bedrading moet aangepast worden, de oplader, en in een aantal gevallen ook een stukje elektronica om je batterij-indicator op het dashboard goed te laten werken.

5/5 - (10 stemmen)